A svédek svédasztalos rendszerben esznek húsvétkor is, akárcsak karácsonykor. Ezt húsvéti asztalnak, azt karácsonyi asztalnak hívják. (Ha egy svédnek megemlíted, hogy ez egy "svédasztal", akkor teljesen ledöbben, hogy miért?! ;))
Az elmaradhatatlan kellékek: természetesen a központi szereplő a főtt (gyakran festett) tojás hering, különböző ízesítésben, és füstölve is; lazac, krumpli, tojás. Szokás még bárányt is enni, illetve van egy Jansson megkísértése nevű étel, ami szintén "egyfajta" rakott krumpli.
forrás |
Miközben képeket vadásztam a poszthoz, eljutottam a svéd wikipédia Påskmat (húsvéti ételek) oldalára, ahol azzal szembesültem, hogy hagyományosan ilyenkor Magyarországon Stefánia-szeletet szokás enni. Ez tényleg így van?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése