Összes oldalmegjelenítés

2013. március 31., vasárnap

Húsvétoljunk!

Idén nem mentünk haza húsvétolni, sőt igazából a húsvét betegség miatt elmaradt. Erre a hétvégére Győző lett beteg, úgyhogy a tervezett egynapos kirándulások helyett itthon voltunk, ő feküdt, én tanultam. Nagyon izgalmas volt ;) Ennek örömére összeszedem azt, amit a svéd húsvétról tudok, ezek nagyrésze a tanfolyamon elhangzottakra épül, sajnos egyetlen svéd sem hívott meg, hogy töltsük velük az ünnepet ;) 

Az előző bejegyzésben már megmutattam egy tipikus díszét az itteni húsvétnak, és teszik vízbe is, hogy kihajtsanak az ágak:
forrás
Ezekkel nem csak a lakásokat, hanem az üzleket bejáratát is diszítik, vagy véletlenszerűen kiválasztott fákat a városban. 
Egy kép tavalyről, amikor már tavasz volt itt (is)...
Ami érdekes, hogy itt vannak boszorkányok is húsvétkor, gyerekek beöltöznek (szoknya, nagykendő és pirosra festett orcák), majd körbejárnak csokiért, hasonlóan ahogy Halloweenkor, de ők adnak is, általában saját készítésű rajzot. 
forrás
forrás
Az ajándékosztás pedig húsvét szombatján van :) jellemzően csokoládé, amire az édességboltok külön húsvétra formázott gumicukrokkal, csokikkal készülnek. 
(Az egy jó kérdés, hogy azért van-e szombaton az édességosztás, mert az a hagyományos édességevő nap itt...?)

A nagy tojásokat üresen lehet megvásárolni a legtöbb helyen, de természetsen vannak előre "töltöttek" is. 


Svédország nyugati részén, vagyis ahol mi is élünk jellemző még a húsvéti máglya is, amihez időben elkezdik gyűjteni a tüzelőanyagot (karácsonyfa :))), de ezt sajnos nem tudtuk megnézni, pedig szerettük volna... (Legalábbis én ;))

Az, hogy mit esznek a svédek húsvétkor, legyen a húsvéthétfői poszt tárgya...

2 megjegyzés:

  1. Nyúl nincs? A képeslapok közül a bal alsót csak igen erős idegzetűeknek lehet küldeni, és még akkor is üthet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma megkérdeztem egy svédet erről, most már van nyúl, de igazából nem része a hagyománynak, úgy mint nálunk :)

      Törlés