Összes oldalmegjelenítés

2012. július 27., péntek

Ha péntek, akkor Prága

Arra gondoltam, hogy mivel egyrészt most közel tíz napot Prágában töltöttem és turistáskodással telt el az idő, másrészt alig írtam még erről a városról, itt az ideje egy új sorozatba kezdeni. (Na, ez jó béna felvezetés lett...) A lényeg, hogy van rengeteg friss képem a városról, amit szeretnék megmutatni nektek, meg arra gondoltam, hogy néhány látnivalóról, étteremről is írok, hátha valakit arra vet a jó sorsa...(Ha nem tetszik az ötlet, akkor szóljatok, de úgysem fogtok ;)))

Amikor a külföldre költözést terveztük, és kiderült, hogy Győző egy cseh székhelyű cégnél fog dolgozni, ahonnan időnként projektre küldhetik máshová (jellemzően Európán belül), akkor hosszútávra rendezkedtünk be a városban, lakásbérléssel és minden egyébbel, ami ezzel jár. Még bőven dolgoztam Pesten, amikor kiderült, hogy Prága csak  a bázis lesz, de hamar megy(ünk) tovább, szóba került Bécs, Madrid, London (azt hiszem, de majdhogynem napról napra változott a helyzet...), így kötöttünk ki Göteborgban
De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mikor először látogattam meg Győzőt Prágában, a városban, ahol még sosem jártam, szegényt kényszeresen végigrángattam a főbb nevezetességeken, függetlenül attól, hogy esett az eső és ő még csak két hete dolgozott ott, egy új cégnél, egy idegen városban, és beteg is volt ráadásul. Azonban én pánikba estem, hogy itt még nem jártam és végül mégsem itt fogunk élni hanem valahol másutt, tehát _most_azonnal_kell mindent látni. Ez a történet azóta is gyakran előkerül, és egy-egy kirándulásnál nem tagadom meg önmagamat, azonnal és mindent akarok látni, így sikerült Oslóban tizenvalahány kilométert gyalogolni naponta. Most már ha kirándulást szervezünk, akkor előre tisztázzuk a feltételeket és hogy mi az amit feltétlenül _kell_ látni, de valahogy mindig az lesz ezeknek az eredménye, hogy (jó)néhány dologról le kell mondanom. Hiába, az idő nagy úr! ;)

Azt hiszem, egy ilyen terjedelmes bevezetéssel azoknak is kedveztem, akik a szövegelésemre is kíváncsiak, és nem csak a képek miatt kattintanak ide...

Prágában végül nem éltünk "életvitelszerűen", ezért kevés az ilyen típusú tapasztalatom, de arra elegendő alkalom adódott, hogy a főbb látnivalókat megnézzem, többször, többekkel és, hogy kialakuljanak a kedvenc helyeim.

Kezdésnek a Vysehrad nevű városrész egyik érdekességéről írok. A gyorstalpalós "Ismerd meg Prágát" turistautaknak általában nem része (mi sem első alkalommal néztük meg...), pedig érdemes rá időt szánni, mert egyrészt metróval nincs messze a belvárostól, másrészt átellenben van a Hradzsinnal, és egy 42 m magas dombra épített várról van szó, amit gyönyörű park vesz körül, és a várfal mentén teljesen körbejárható a terület. 

A várfal
Templomkert és a temető bejárata
Temető

Szent Péter és Pál templom, hátulról
A képeket válogatva fedeztem fel, hogy a mostani látogatás során viszonylag kevés képet készítettem, főleg olyat, amin nem látszódnak a barátaim, úgyhogy válogattam még egy keveset a tavaly nyáriakból, mikor először ott jártunk. Íme:














Aki pedig kedvet kapott egy kis prágai kiránduláshoz, az a Prága címke alatt elolvashatja a kapcsolódó bejegyzéseket. :)


2 megjegyzés:

  1. Túl azon, hogy egy n betűvel több van, magával a megfogalmazással kb 10,4 millió cseh embert sikerült megsérteni, ami nem is rossz teljesítmény: "egy cseh székhelyű cégnél fog dolgozni, ahonnan időnként projektre küldhetik Európában". Szerintem egyébként a csehek elég európaiak, a sörük biztos azzá teszi őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jogos észrevétel, kicsit pontosítottam is :)

      Törlés