Összes oldalmegjelenítés

2012. december 12., szerda

Apróságok

Eredeti tervem az volt, hogy további képeket mutogatok a Liseberg-ből, pandásat és szőkenőset, de Győző elvitte a fényképezőgépet, és nincsenek feltöltve a gépre...Ennyi magyarázkodás után pedig inkább elmesélem, hogy mi újság velünk. 

A négyhetes tanfolyam véget ért múlt pénteken, januárban közepén indul a következő, B1 szinten. Addig muszáj itthon gyakorolnom és tanulni a szavakat, saját dolgom megkönnyítésére (és/vagy megnehezítésére), beiratkoztam a könyvtárba, és kivettem egy kezdőknek szóló krimit. 
Fejjel lefelé - így izgalmasabb
Amúgy arra már biztosan elég a nyelvtudásom, hogy az éttermekben megfejtsem az étlapot, vagy ajánlott levelet adjak fel és számlát kérjek róla, sőt néha egy-egy cikket is megértek az újságokban. A tanfolyam hatására a nyelvi kávézóban is könnyebben és gördülékenyebben beszélek, leszámítva, hogy állandóan azt érzem nem tudok még, nem ismerek még elég szót ahhoz, hogy normálisan kifejezem magam. A kiejtésemet már többen megdicsérték és általában azt feltételezik, hogy már hosszabb ideje élek itt és tanulok svédül. Nagyon örülök a pozitív  visszajelzéseknek, de rettentő bizonytalan vagyok és még nagyon az elején járok. 

A másik "nagy fejlemény", hogy tegnap kaptunk az ingatlanügynökségtől két lámpát a lakásba, végre megint van megint van olvasólámpánk, de... ma mikor este hazajöttem az előszobai lámpa felgyújtásával lecsaptam a biztosítékot. Úgy, hogy visszakpapcsolni sem lehet, mert a fő-főbiztosíték nem a lakásban van. Jelenleg csak a hűtő működik és a konyhában van áram. Elvileg holnap megszerelik. Ennyit a lakásunkban úszó fényárról.

...és akkor az egyik kedvenc kérdésemről: nincs itt túl hideg?
Alapvetően - így télen - nincs sokkal hidegebb, mint Magyarországon, de múlt hét csütörtökön, mikor reggel elindultam a nyelviskolába fél 9-kor, akkor mínusz 17 fokot mutatott a hőmérő, az már nekem is kicsit sok(k). Szerencsére azóta sokat melegedett az idő, -5 fok körül van, ami tulajdonképpen meleg :) vagy legalábbis kellemeset lehet sétálni odakint. Persze ehhez szükséges, hogy az ember megfelelően felöltözzön, de nem kell négy zokni, két réteg aláöltözet és meg a többi...

4 megjegyzés:

  1. Bár nem vagyok egy szakember (de) azt gondolom, hogy a biztosítékon nincs mit megszerelni, ki kell húzni a rossz lámpát és vissza kell kapcsolni a biztosítékot. Valószínüleg kiégett az izzó, és az okozta a problémát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amit irtal, az mindig igaz, es en is megtettem, de...meg este kijott egy szerelo es kiderult, hogy egy kozponti biztositek ment ki, ami nem a lakasban van. A gondnokkal beszeltunk tegnap reggel es az egesz emelet igy jart, majd a javitas utan nekik mukodott minden, nekunk nem. Delutanra volt ujra aram mindenhol a lakasban.

      Törlés
  2. Ne az étlapot fejtsd meg, hanem egy svéd keresztrejtvényt.

    VálaszTörlés