Összes oldalmegjelenítés

2012. november 16., péntek

Az iskolapadban...

A héten elkezdődött a szuperintenziv* A2 svéd nyelvtanfolyam. Ennek a végén - állitólag - le lehet tenni az alapfokú nyelvvizsgát. Ez nekem nem szerepel a terveim között, a tudás megszerzése nyilván igen, de én nagyon boldog leszek már akkor is, ha rendesen fogok tudni beszélni svédül. 

Négyhetes a tanfolyam, az elsőt sikeresen túléltem. Hétfőtől péntekig négy tanóra és legalább két óra mire végzek a házikkal, majd jöhet a szavak megtanulása. (Ez az egyik oka, hogy a héten nem irtam bejegyzést. A másik ok prózaibb, a netbookom ismét elvittem szervizben van, megint előjöttek a korábbi problémák. Győző gépén meg nem jön (jött) az ihlet.) Hétfőn tizen kezdtuk, kedden jött egy lány, majd szerdán még egy srác, azóta meg csak csökkent a létszám, szóval még pont jó a csoport nagysága. Ugyanoda járok, mint ahová először. (Majd csinálok képet az épületről szemből is...) A héten abból a könyvből ismételtünk, amit a kezdő órákon is használtunk, de a tempó sokkal gyorsabb. Jövő héttől még durvább lesz a tempó, legalábbis ezzel fenyegetett minket a tanárnő. A tanárnő, aki úgy néz ki, mint egy nagymama (iskolán kivül  az is...), egy sportos nagymama, aki hiába beszél angolul, németül meg még ki tudja hány nyelven, az órán nem hajlandó angolul megszólalni és nem is "érti", ha mi angolul beszélünk. A csoporttársaim a világ minden részéről érkeztek, úgyhogy mindenféle akcentusban van részem, de a legérdekesebb az, hogy másiknak a svéd magánhangzók kiejthetetlennek, sőt nem is hallják őket, úgyhogy küzdenek is rendesen...(nekem a mássalhangzókkal szokott meggyűlni a bajom....)

Ez nem lett valami izgalmas beszámoló, de az órák sem igazán izgalmasak, ellenben megterhelőek. Úgyhogy búcsúzóul ime egy dal, aminek meghallgatása közben nekünk kellett beirogatni a hiányzó szavakat. 

...és hogy fel is vágjak egy kicsit ;) értettem az egész dalt... 

*Nézzétek el nekem legy szives a hosszu i hiányat, de ezen a gépen lehetetlenség elővarázsolni, ha meg szükség esetén bemásolgatom, akkor az más betűtipusként fog megjelenni. 

6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszííííííííííííííííííííí D, tudtam, hogy rád lehet számítani, ha végre idekeveredsz :)

      Törlés
  2. Tudnék mesélni a magyar mássalhangzókról is:-)

    VálaszTörlés
  3. A cikked hatására rágugliztam a svéd könnyűzenére, te jó ég mennyi ismert svéd előadó, nem is tudtam h Eagle Eye Cherry és a The Cardigans is svédek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak néhányan, ezen a környéken meg főleg a gitáros-szövegíró csajok a menők :) de sokan angolul énekelnek, ők nem segítenek a megfelelő hangsúly elsajátításában, sajnos...

      Törlés