Összes oldalmegjelenítés

2012. február 23., csütörtök

Systembolaget

Svédországban a 3,5% alkoholtartalomnál erősebb italokat csak az állami tulajdonban lévő Systembolaget üzletek árusíthatnak. Itt is kapható alkoholmentes ital, de ez a teljes választéknak csak kb. 0,5%-át teszi ki.  Az éttermekben vagy szórakozóhelyeken 18 év felett, azonban itt csak 20 éves kor felett lehet piát venni, és ezt gyakran ellenőrzik is. A vásárlással érdemes előre gondolkodni, mert szombaton délután - bolttól függően - de legkésőbb négykor bezárnak, és hétfőn reggel 10-ig csak az éttermekben vagy a kocsmákban lehet vásárolni, ahol mindez lényegesen drágább is. Az "egyet fizet, kettőt kap", vagy a nagyobb kiszerelés egy része ingyen van típusú akciók is tilosak, vagyis nem lehet a vásárlókat nagyobb fogyasztásra ösztönözni. A fizetendő ÁFA-t az alkoholtartalom határozza meg, és csak a 90-es évek elején váltak önkiszolgálóvá ezek az üzletek. 
Ennyi szöveg után már jöhetnek is a képek:
Az üzlet jól felismerhető cégére, messziről is látszik, nehogy eltévesszük :)

Az egyetlen magyar ital a boltban

Rosé pezsgők tömött sorban

Kezdődik a fehér boros részleg...

Kisüveges, kisdobozos borok, ha valaki csak hirtelen be akarna dobni valamit ebéd után...

5 literes dobozok, ha valaki kicsit többet akar...


A tömény jobban fogy, üres(ebb) polcok

Nagy a bolt, tétovák a vásárlók :)

A kedvenc lila inges padtársamnak szeretettel, felhívom a figyelmét az árakra is...

Cider
 Itt kezdődnek a sörök, kommentár nélkül:





A kedvencem ;)
 Ha házibuliba megy egy svéd, és az italból amit ajándékba vitt, marad, akkor hazaviszi, jó lesz az még máskor is felkiáltással :) Vidéken természetesen nagyon menő a házi pálinka, de Győző főnöke felhívta a figyelmünket arra, hogy inkább ne kóstoljuk meg, ha kínálnak vele...még nem kínáltak. 

3 megjegyzés:

  1. most már értem miért jártak át a skandináv országokból a balti államokba inni a népek :-) (v ez ma már nem jellemző?), meg érdekes hogy pont a Törley az egyetlen magyar alkohol, azért attól vannak sokkal jobb magyar italok is.
    pusszancs

    VálaszTörlés
  2. csókoltatom a systembolagetet ;) ugyanakkor ajánlanám h a dobozos sörökre fektethetnének még nagyobb hangsúlyt ;) s tényleg nem volt még unicum se? azt asszem minden eddigi országban találtam (talán kina kivételével)...pont a svédek maradnak ki a tutiból? ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindegyik itt szereplő dobozos sör megvan már a gyűjteményedben?! Ha nem, akkor ne dumálj hogy még nagyobb hangsúly legyen rajta :D

      Törlés