Összes oldalmegjelenítés

2012. február 21., kedd

Fettisdagen...avagy húshagyó kedd

Aminek kapcsán ismét egy svéd ételről, helyesebben svéd édességről írok, remélem ez jobban be fog jönni, mint a vámpírkaja :). Bemutatom a Semla-t, a plakátokon:



 és természetesen élőben is:

Távolabbról...

...és közelebbről...

...valamint megskapolva :)
Olyasmi süti, mint a képviselőfánk, de nem égetett tésztából, hanem kardamonnal ízesített kalácstésztából készül, a  tölteléke leginkább a marcipánhoz hasonlít (tömény cukor és őrölt mandula), viszont állagában eltér; ezt koronázza meg rengeteg tejszínhab, majd a kalap. 
Története kb. ötszáz éves múltra tekint vissza, még a reformáció előtti időkből származik. A farsanghoz köthető, eredetileg csak  Fettisdag-kor (avagy Zsíros kedden :))készült és fogyasztották, de most már január elejétől vásárolható, eszik reggelire, uzsonnára és bármikor. 

Ha már az ételeknél tartunk, akkor megemlítem, hogy ma van a Nemzetközi Palacsinta Nap :), ilyenkor ha nem Semla-t, akkor palacsintát esznek. Bár utóbbit eszik minden csütörtökön is. Az életük megkönnyítése érdekében ez is kapható készen, többféle méretben és gyártótól. Íme a mai vacsoránknak való:




(információk innen és innen)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése